Zahrádkaření a zemědělství

 

V dlouhodobých projektech v mnoha zemích po celém světě byly mimo jiné zemědělskými orgány zdokumentovány tyto výsledky:

Obnova půdy


Eliminuje a zabraňuje různým typům onemocnění u mnoha druhů rostlin: rýže, obilí, kukuřice, rajčata, cibule, okurky, zelí, fazole, sojové boby, brambory, banány, mango, jablka, pomeranče, citrony, avokádo, ořechy, káva, kakao, sezamová semínka, stejně tak u lesních stromů nebo pastvin.

Homa terapie udržuje stav plevele na nízké úrovni a v dlouhodobém horizontu zabraňuje jeho šíření.
Výsledky Homa terapie jsou v porovnání s konvenčním pěstováním k zamyšlení, co se týká výnosu, chuti, konzistence, vzhledu a odolnosti vůči chorobám. Kromě toho zůstávají déle čerstvé.

Homa terapie snižuje náklady, protože nejsou potřeba žádné agrochemické látky.
Homa terapie posiluje zdraví zvířat.
Žížaly a včely Homa terapie zvláštním způsobem pozitivně ovlivňuje.
Když jsou v místnosti, ve které jsou vibrace z pravidelně prováděného Agnihotra ohně v pyramidě rostliny a pokud má někdo dostatečně vyvinuté vnímání, tak doslova uvidí, jak rostliny rostou a komunikují mezi sebou. Rostliny přijímají výživu z atmosféry Agnihotry, cítí se dobře a lépe rostou.

 

 

 

 

Výhody ekologického HOMA - zemědělství

 

1. Úspora energie

V posledních třech letech výzkum ukázal, že ekologicky pěstované plodiny v průměru spotřebují o 25 % méně energie než plodiny pěstované chemicky.

 

2. Snížení emisí skleníkových plynů

Výroba hnojiva dusičnanu amonného, který je nezbytný v konvenčním zemědělství, produkuje velké množství oxidu dusného, což je skleníkový plyn, který má potenciálně 320 krát větší dopad na globální oteplování než CO2.

 

3. Úspora vody

Oficiálně je zemědělství nejžíznivější průmysl, který spotřebuje závratných 72% sladké vody na planetě. Ekologické zemědělství spotřebuje méně vody.

 

4. Vyhnout se problémům globalizace

Na Západě, jídlo v průměru urazí cestu víc jak 1 000 km, z farmy do kuchyně. V hnutí ekologického zemědělství jde o to, pěstovat lokální plodiny a nabízet je místním obyvatelům.

 

5. Žádné další pesticidy

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace, na celém světě v důledku otravy nebo kontaktu s pesticidy, umírá nejméně 20 000 lidí. Ekologické systémy podporují celou řadu přirozených metod ke zlepšení zdraví půdy a rostlin. To pak zase snižuje výskyt škůdců, plevelů a nemocí, čímž se eliminuje používání pesticidů.

 

6. Snížení dopadu na životní prostředí

Trend směrem k intenzivnímu zemědělství je během posledních let do značné míry zodpovědný, za negativní vliv na ekosystém. Ekologické farmy aktivně podporují biologickou rozmanitost, aby se zachovala úrodnosti půdy, která přírozeně hubí škůdce.

 

7. Lepší výživa a zdraví

Jedna studie z roku 2001 ukázala, že organicky pěstované plodiny obsahují vyšší úroveň 21 hlavních látek, než konvenčně pěstované plodiny. K těmto látkám mimo jiné patří železo, hořčík, fosfor a vitamin C. Biologické plodiny také obsahují méně dusičnanů, které mohou být pro tělo škodlivé.

 

8. Úspora osiva

FAO odhaduje, že během posledních 100 let se ztratilo 75% genetické diverzity plodin. Asi jen 150 druhů plodin, se v současné době po celém světě pěstuje ve významném množství. Původně si zemědělské komunity plodiny uchovávaly z roku na rok a vzájemně si je vyměňovaly, aby ušetřily svoje náklady.

 

9. Zajištění pracovních míst

Není pochyb o tom, že na celém světě je zemědělství je v krizi. Tisíce farmářů po celém světě opouští půdu, den za dnem. Ekologické zemědělství tento trend zvrátí. Je přirozené, že ekologická produkce vyžaduje intenzivní a praktické řízení práce.

 

10. Udržitelnost

Agro-chemické zemědělství je naprosto neudržitelné. Zemědělci z Indie jsou známí jako ,,zemědělci 40-ti století.“ Samozřejmě, že to byli ekologičtí zemědělci.

 

 

Vědci ekologické zemědělství doporučují

 

- International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD)
- Zpráva byla publikována v dubnu 2008, po 4 letech výzkumu v týmu, ve kterém bylo víc jak 400 vědců. 

 

Výsledky:


- Malé ekologické farmy, jsou budoucnost zemědělství.
- Původní a místní znalosti, budou hrát stejně důležitou roli jako vědecké poznatky.
- Nechat věci běžet ve vyjetých kolejích není řešením.
- GMO plodiny jsou katastrofa.
- Chemické, průmyslové zemědělství je hlavní příčinou globálního oteplování.

 

Zdroj: www.agnihotra-pratique.com/uploads/5/1/5/9/51596/agni-hotra_fivefold_path_mission_training_manual.pdf

Další informace o HOMA ekologickém zemědělství jsou zde: homafarming.com/