Manuál

 

Homa organické zemědělství

Cvičební manuál

Bruce Johnson

 

překlad: Jan Běhůnek DiS

ke stažení v češtině: Homa tréningový manuál.pdf

 

 

 

Výhody ekologického HOMA - zemědělství

 

 

1. Úspora energie

 

V posledních třech letech výzkum ukázal, že ekologicky pěstované plodiny v průměru spotřebují o 25 % méně energie než plodiny pěstované chemicky.

 

2. Snížení emisí skleníkových plynů

 

Výroba hnojiva dusičnanu amonného, který je nezbytný v konvenčním zemědělství, produkuje velké množství oxidu dusného, což je skleníkový plyn, který má potenciálně 320 krát větší dopad na globální oteplování než CO2.

 

3. Úspora vody

 

Oficiálně je zemědělství nejžíznivější průmysl, který spotřebuje závratných 72% sladké vody na planetě. Ekologické zemědělství spotřebuje méně vody.

 

4. Vyhnout se problémům globalizace

 

Na západě jídlo v průměru urazí cestu víc jak 1 000 km, z farmy do kuchyně. V hnutí ekologického zemědělství jde o to, pěstovat lokální plodiny a nabízet je místním obyvatelům.

 

5. Žádné další pesticidy

 

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace, na celém světě v důledku otravy nebo kontaktu s pesticidy, umírá nejméně 20 000 lidí. Ekologické systémy podporují celou řadu přirozených metod ke zlepšení zdraví půdy a rostlin. To pak zase snižuje výskyt škůdců, plevelů a nemocí, čímž se eliminuje používání pesticidů.

 

6. Snížení dopadu na životní prostředí

 

Trend směrem k intenzivnímu zemědělství je během posledních let do značné míry zodpovědný, za negativní vliv na ekosystém. Ekologické farmy aktivně podporují biologickou rozmanitost, aby se zachovala úrodnosti půdy, která přírozeně hubí škůdce.

 

7. Lepší výživa a zdraví

 

Jedna studie z roku 2001 ukázala, že organicky pěstované plodiny obsahují vyšší úroveň 21 hlavních látek, než konvenčně pěstované plodiny. K těmto látkám mimo jiné patří železo, hořčík, fosfor a vitamin C. Biologické plodiny také obsahují méně dusičnanů, které mohou být pro tělo škodlivé.

 

8. Úspora osiva

 

FAO odhaduje, že během posledních 100 let se ztratilo 75% genetické diverzity plodin. Asi jen 150 druhů plodin, se v současné době po celém světě pěstuje ve významném množství. Původně si zemědělské komunity plodiny uchovávaly z roku na rok a vzájemně si je vyměňovaly, aby ušetřily svoje náklady.

 

9. Zajištění pracovních míst

 

Není pochyb o tom, že na celém světě je zemědělství v krizi. Tisíce farmářů po celém světě opouští půdu, den za dnem. Ekologické zemědělství by pomohlo tento trend zvrátit. Je přirozené, že ekologická produkce vyžaduje intenzivní a praktické řízení práce.

 

10. Udržitelnost

 

Agro-chemické zemědělství je naprosto neudržitelné. Zemědělci z Indie jsou známí jako ,,zemědělci 40-ti století.“ Samozřejmě, že to byli ekologičtí zemědělci.

 

Vědci ekologické zemědělství doporučují

 

  • International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD)

  • Zpráva byla publikována v dubnu 2008, po 4 letech výzkumu v týmu, ve kterém bylo víc jak 400 vědců.

  • Výsledky:

    - Malé ekologické farmy, jsou budoucnost zemědělství.
    - Původní a místní znalosti, budou hrát stejně důležitou roli jako vědecké poznatky.
    - Nechat věci běžet ve vyjetých kolejích není řešením.
    - GMO plodiny jsou katastrofa.
    - Chemické, průmyslové zemědělství je jednou z hlavních příčinou globálního oteplování.

 

 

Kontakt

Jan Běhůnek DiS
Loužná 12
341 01 Horažďovice

+420 732 445 320

 

 

 


 

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode